
16 מרץ מתי פונים לאבחון התפתחות?
אבחון התפתחות נעשה על ידי רופא התפתחות, פסיכולוג התפתחותי או צוות משולב של מומחים להתפתחות הילד (רופא, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק, פיזיורתרפיסטית התפתחותית, פסיכלוג התפתחותי), שנקבע לפי המקרה.
האבחון כולל הערכת התפתחות בכל ההיבטים של התפתחות מוטורית (מוטוריקה גסה ועדינה), שפתית, קוגנטיבית, חברתית ורגשית, באמצעות בדיקה גופנית ושימוש במשחקים ובמבחנים דידקטים.
אז איך יודעים אם צריך לפנות לאבחון התפתחות?
ראשית, חשוב לציין שלפני ההגעה לפגישת האבחון, ההורים והגננת/המורה ממלאים שאלונים שמועברים לרופא ההתפתחות. הרופא עובר על השאלונים לפני הפגישה ובוחן, בין היתר, האם יש חשש לעיכוב התפתחות וצורך באבחון וכן מיהו הגורם המקצועי המתאים ביותר לאבחון.
במרבית הפניות, הפנייה הראשונית נעשית על ידי ההורים אשר חשים כי ילדם מתקשה מוטורית, שפתית, תקשורתית, קוגניטיבית או חברתית. בעת הפנייה ל״מידור קידס״ אין צורך בהפנייה או בהמלצה של רופא הילדים אך מומלץ להתייעץ עמו כמי שמכיר את הילד והמשפחה.
בנוסף, אנו ממליצים לפנות לגננת או למורה ולבדוק כיצד הילד מתנהג במסגרת והאם ההתפתחות תואמת את זו של הילדים בני גילו או שהיא מזהה עיכוב.
חשוב מאוד לזכור כי בשאלה של עיכוב התפתחותי ובאבחון ההתפתחות, הצוות בודק מה הילד יודע ועושה ולא רק מה לא עושה וכן את איכות הביצוע. בנוסף, אם אכן יש לילדכם עיכוב התפתחותי, זיהוי וטיפול מוקדמים יכולים להשפיע מאוד על השיפור ולכן חשוב שלא להתעכב ולהתייעץ עם מומחה בכל שאלה שעולה בנוגע להתפתחות ילדכם.